Întreținerea corectă a gazonului

Întreținerea corectă a gazonului

Pentru a vă putea bucura de un gazon sănătos și frumos, vă propunem să citiți câteva recomandări care vă vor ajuta să înțelegeți de ce are nevoie un gazon.

IRIGAREA

IRIGAREA este cel mai important aspect al întreținerii.

Culoarea normală a gazonului este verde închis. Dacă se schimbă spre galben și firele se strâng, acesta este un semn de deshidratare. Dacă deshidratarea este gravă, gazonul este în pericol să nu își mai revină, să apară goluri mari, să se usuce în totalitate.

Gazonul va fi irigat în primele ore ale dimineții. Apa trebuie sa fie pe cât posibil neutră, cu Ph mediu, fără substanțe adăugate, precum clor sau în alte cuvinte cu EC-ul (conductibilitatea electronică) care să indice maxim valoarea de 1,00 mS.

Gazonul trebuie irigat zilnic în perioada martie-octombrie, atunci când nu plouă. Cantitatea necesară de apă la o irigare este în medie de 7 L/ m2/ 24 ore, în funcție de temperatură, apa din sol, etc. Controlul se va face prin verificarea stratului de pământ de la suprafața, care trebuie să fie permanent ușor umed. Sistemele automate de irigare cu aspersoare sunt cele mai indicate.

TUNDEREA

Înălțimea la care trebuie să fie firul de iarbă este cuprinsă între 3 și 5 cm în perioada lunilor mai-octombrie, 5-8 cm în restul anului. La prima și ultima tundere din sezon, înălțimea trebuie sa fie mai mare.

Tunderea se va face preferabil pe vreme uscată. Este foarte important ca lamele sa fie permanent foarte bine ascuțite, pentru că o lamă neascuțită rupe firul de iarbă în loc de a fi tăiată, aceasta având ca rezultat un risc ridicat de deshidratare și îmbolnăvire.

Pentru zonele mari acoperite cu gazon recomandăm cu încredere tunderea gazonului cu reciclarea acestuia sau mai bine spus fără colectare. Mașinile de tuns gazon, sunt echipate standard, cu kit de mulcificare a gazonului.

La tunderea gazonului nu se va reduce niciodată mai mult de 1/4 din lungimea inițială!

Intervalul recomandat pentru tunderea gazonului este de odată pe săptămână sau în funcție de ritmul de creștere a acestuia.

TRATAMENTE

Pentru fertilizare eficientă recomandăm aplicarea îngrășămintelor cu eliberare controlată. Nutriţia de precizie presupune utilizarea unei cantităţi exacte de produs, la intervale mai lungi de timp. Este o alegere mai viabilă care nu trebuie să fi e neapărat şi mai costisitoare pentru dumneavoastră.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor și dăunătorilor, aplicați tratament împotriva fungilor, bacteriilor și dăunătorilor, conform instrucțiunilor producătorului. Dacă au apărut aceste probleme, trebuie făcute tratamente profesionale, în cel mai scurt timp.

Pentru controlul buruienilor cu frunza lata (trifoi, pălămidă etc.) aplicați tratamente specifice când este necesar.

ALTE LUCRĂRI DE ÎNTREȚINERE

SCARIFICARE

În gazon se formează un strat din plante moarte care nu s-au descompus (datorită unei vieți microbiologice insuficiente) și care au format un strat impenetrabil, în substratul de iarbă. Acest strat reduce rezistența ierbii, scade permeabilitatea apei în sol și îi deteriorează grav aspectul.

Pentru a îndepărta stratul de plante moarte se pot folosi utilaje diferite de scarificare precum lamele rotative mobile, care nu trebuie să pătrundă mai adânc de 1 – 2 cm în sol sau dinți cu arcuri. Pentru a tăia rădăcinile laterale ale ierbii și a combate buruienile se folosesc lamele delta, care nu trebuie să pătrundă mai adânc de 7 cm în sol.

În grădini scarificarea poate fi înlocuită cu greblarea cu greble de gazon.

Scarificarea / îndepărtarea stratului de plante moarte se face preferabil înaintea perioadei de vegetație și la începutul toamnei.

AERARE LA ADÂNCIME

Aerarea de mică sau mare adâncime sunt cerințe importante pentru sănătatea creșterii rădăcinilor de gazon. După decompactarea terenului (prin carotare), rădăcinile pot merge mai adânc în sol și astfel fac distribuirea mai eficientă a apei și nutrienților. Materialul rezultat va fi înlăturat și golurile apărute vor fi completate cu nisip. Această metoda mărește mult permeabilitatea solului, reducând cantitatea de apă necesară și favorizează absorbția fertilizatorilor. Aerarea se face cu utilaje specifice, care perforează solul.

Pentru aerare este recomandat a fi efectuată de fiecare dată când este necesară

SUPRAÎNSĂMÂNȚAREA

Pleșurile apărute pe gazon, pot fi cu ușurință supraînsămânțate folosind hibrizi de gazon potriviți pentru aceste locuri.

Atenție: Gazonul nu rezistă pe termen lung la umbră sau neirigat.

Acest text a fost preluat de pe site-ul www.rulouridegazon.ro cu acordul autorului.