Îngrijirea Gazonului Toamna

Îngrijirea Gazonului Toamna

Îngrijirea gazonului toamna

Septembrie şi octombrie sunt lunile ideale pentru o primenire a gazonului în aşteptarea sezonului rece. După o vară fierbinte, este bine să aşteptaţi măcar prima ploaie consistentă de toamnă pentru ca iarba să se învioreze din nou şi astfel să aveţi o imagine de ansamblu mult mai clară a peisajului înainte să treceti la eventualele măsuri.

Primul pas este greblarea întregii suprafeţe pentru a înlătura iarba moartă şi uscată. Prima ţintă pe care trebuie s-o aveţi în vedere apoi sunt muşchii de pământ care îşi găsesc uşor loc în stratul de iarbă udat la timp, mai ales la umbra copacilor, arbuştilor şi a tufelor pe care le aveţi în jurul casei. Este necesar să împrăştiaţi îngrăşământ de gazon, care elimină şi muşchii în acelaşi timp. Efectele ar trebui să se vadă în circa două săptămâni. Greblaţi apoi din nou pentru a înlătura muşchii morţi.

Al doilea sfat: folosiţi un scarificator pentru a rarefia şi aera gazonul astfel încât iarba să se dezvolte mai repede. Dacă nu aveţi la îndemână scule profesionale, atunci luaţi o furcă şi înfingeţi-o în pământ din zece în zece centimetri, creând mici canale pe unde oxigenul şi apa pătrund mai uşor. Împrăştiaţi apoi un amestec format din turbă, nisip şi pământ de ţelină pe suprafaţa gazonului care îmbunătăţeste aerarea solului.

Dacă n-aţi folosit îngrăşământ şi aţi decis să înlăturaţi manual muşchii de gazon, atunci trebuie neaparat să fertilizaţi stratul de iarbă. Aceasta este o lucrare obligatorie pentru a corecta regimul trofic al solului, care în multe cazuri este neuniform din punct de vedere al aprovizionării cu elemente fertilizante. De exemplu, tunderea ierbii elimină substanţele nutritive din aceasta, dar nutrienţii trebuie înlocuiţi pentru a asigura un nivel maxim de creştere.

Experţii recomandă aplicarea îngrăşămintelor cu azot, fosfor şi potasiu (NPK). Fertilizarea gazonului se realizează o dată la două luni, când iaba este uscată, folosind o pompă de stropit pentru uniformitate. Azotul este esenţial în creşterea şi dezvoltarea ierbii, fosforul stimulează cresterea rădăcinii, în timp ce potasiul măreşte rezistenţa la boli şi factorii climatici.