Hortensia

Hortensia

Hortensiile sunt minunate! Florile lor sunt mari şi în culori aprinse, de la roz până la albastru. Florile hortensiilor pot fi şi albe. Există mai multe sortimente de hortensii, de la cele mai raspandite, până la cele mai speciale, precum Hortensia bicoloră, Hortensia paniculata (cu inflorescenţe în formă de con) şi Hortensia aspera (cu frunze aspre şi inflorescenţe dantelate). Sunt extrem de potrivite pentru o bordură bogată sau chiar pentru a îngrădi o zonă din grădină sau a încadra o casă. Florile sunt atractive până înainte de îngheţ. Puteţi folosi florile chiar şi pentru buchete de flori uscate.

Hortensiile işi pot schimba culoarea
Un lucru interesant la hortensie este faptul că nuanţele florilor sunt dictate de pH-ul solului. Pentru a avea flori roz, va trebui să transformaţi pământul în unul cu pH alcalin. Pentru aceasta, este indicat ca toamna să adăugăm o cantitate mică de var în jurul plantei sau alte substanţe neutralizatoare, precum este coaja de ou. Dacă doriţi planta cu flori albastre solul trebuie să fie acidic şi în acest caz administrăm îngrăşăminte cu un nivel ridicat de potasiu, dar minim de fosfor, de exemplu zaţul de cafea. Oricum, indiferent de pH, pământul trebuie să fie bogat în humus, aşa că folosiţi fără îndoiala compostul rămas peste iarnă.

Cum folosim hortensiile în buchete Hortensia este o floare delicată, care arată foarte bine în buchete. Ea transmite delicateţe şi feminitate. O hortensie are nevoie de temperaturi medii şi nu rezista la temperaturi foarte ridicate. Prin stropirea cu apa a hortensiilor din buchet, va puteti asigura că acestea vor rezista pentru mai mult timp. Ele sunt mari iubitoare de apă, aşa că se recomandă schimbarea apei din vază o dată pe zi.
Cum se îngrijesc hortensiile
Hortensiile trebuie plantate la lumină – evitaţi să le plantaţi sub copaci. Au nevoie de multă apă, aşa că puteţi ţine cont şi de acest lucru atunci când alegeţi poziţionarea lor. Solul trebuie să aibă un PH echilibrat. Se pot fertiliza cu ajutorul substantelor speciale sau a celor realizate acasă, din resturi organice, cum a fost indicat mai sus. Hortensiile se plantează de regulă toamna, până la finalul lunii octombrie. Hortensiile pot fi cultivate şi în ghiveci, cu aceeaşi condiţie că au nevoie de apă şi lumină suficientă. Dacă doriţi să le efectuaţi o toaletare, aceasta se face primăvara, când se pot taia părţile care s-au uscat. Hortensia are nevoie un sol bine drenat aşa încât să nu apară mucegaiuri.
Hortensii-tufiş
Plantele din aceasta categorie se simt bine aproape oriunde în grădină. Florile rezistă pe tulpini multe luni la rând. Toamna ele pot fi uscate şi combinate în aranjamente decorative. Hortensiile pot fi plantate şi în ghiveci.