Grădinăritul în Octombrie

Grădinăritul în Octombrie

Grădinăritul în octombrie

Toamna euforia grădinilor îmbelşugate face treptat loc unei stări de melancolie din care ieşim abia în preajma sărbătorilor de iarnă. Nu vă lăsaţi însă pradă gândurilor molatice pentru că aveţi de lucru în grădină, pregatindu-vă pentru primăvara viitoare. Mai jos gasiţi câteva sfaturi pentru grădinărit în luna octombrie, pornind de la ideea că întreaga recoltă aţi cules-o deja.

Pentru început, verificati starea solului şi aciditatea sa. Optimal este să duceţi mostre la laborator pentru a afla pe unde să faceti mici modificări în compoziţia sa, în funcţie de ce creşteţi în grădina Dvs sau planurile viitoare de grădinărit. Dacă nu, atunci aruncaţi un strat de îngrăşământ natural, pe care îl puteţi pregăti şi acasă, pentru o cură de iarnă cu substanţe nutritive.
Curăţaţi grădina de frunzele şi plantele moarte şi folosiţi-le pentru a ridica o nouă grămadă de îngrăşământ organic. În acest context, tăiaţi plantele căţărătoare, precum trandafirii, sau arbuştii pentru a reînvia în primăvară cu mai multă energie, folosind resturile în scopul amintit mai sus. Dacă aveţi gazon, curăţaţi-l de muşchi şi primeniţi-l, pregătindu-l pentru iarna.

În cazul în care aveţi plante pe terase care s-au îndestulat cu razele soarelui, dar care acum încep să se resimtă, mutaţi-le în sere sau în interior. Taiaţi lăstari de la plantele de afară şi găsiţi-le un loc în ghivece pentru a propaga specia în cazul unei eventuale ierni geroase.
Cel mai bun sezon pentru plantarea pomilor fructiferi este toamna, în lunile septembrie-octombrie. Puieţii se dezvoltă mai bine la temperaturile moderate, primesc destulă apă prin ploile frecvente, au timp să se fixeze bine în pământ şi să-şi tragă din el substantele nutritive pentru a rezista iarna. Usturoiul, planta de care avem nevoie în casă, merge la fel de bine fiind însămânţat în octombrie.

Acum este şi momentul potrivit pentru a strânge seminţe noi de la plantele şi florile pe care doriţi sa le aveţi în grădină în sezonul următor. Puneţi-le la uscat. La uscat se pun acum şi ierburile aromatice pe care le creşteţi în grădină, la timp pentru a va bucura de ele la masa de Crăciun şi Anul Nou.