Grădinăritul în Apartament

Grădinăritul în Apartament

Locuitul la apartament ne face să scoatem din calcul opţiunea grădinăritului ca hobby. Însă, acest stereotip s-a dovedit a fi greşit, după cum ne demonstrează schematic specialiştii. Un spaţiu restrâns nu înseamnă un obstacol în calea unei pasiuni sănătoase. Posedând puţine cunoştinţe de grădinărit şi luând în consideraţie condiţiile uşor de îndeplinit, precum spaţiul, lumina şi temperatura adecvată, puteţi cultiva şi creşte legume, pe care să le puneţi pe masa proprie, şi toate acestea într-un apartament. Găsiţi mai jos câteva exemple cu sfaturile de rigoare.

Alegeţi plante uşor de crescut şi care se adaptează rapid mediului închis. De exemplu, morcovii. Bogaţi în vitamine, morcovii sunt nelipsiţi din alimentaţia noastră. Dacă doriţi să îi creşteţi acasă, atunci trebuie să ştiţi că morcovii au nevoie de lumină şi de un spaţiu suficient pentru a se dezvolta bine. Pentru a-i cultiva, folosiţi un recipient adânc (circa 50-60 cm) pe care să îl umpleţi cu sol îmbogăţit cu îngrăşăminte organice bogate în azot. Plantaţi seminţele de morcov la distanţe de cel puţin 2,5-3 centimetri una de alta. Menţineţi solul umed, fără a exagera însă cu udatul. Veţi observa că seminţele vor germina în doar câteva săptămâni. Nu uitaţi să aşezaţi ghivecele la lumină naturală, idealar fi pe pervaz sau pe balcon, dacă vremea este potrivită. Urmând aceleaşi indicaţii simple, puteţi creşte şi ridichi acasă.

Dacă vă plac ierburile aromatice, atunci trebuie să ştiţi că şi acestea cresc uşor în interior. Busuioc, pătrunjel, oregano sau cimbru, toate pot fi recoltate direct de pe pervaz sau din balcon. Puneţi seminţele în recipiente mici pe care să le aşezaţi la lumină. Udaţi în mod regulat şi asiguraţi-vă că aerisiţi bine încăperea. Unele ierburi, precum rozmarinul, preferă temperaturi mai scăzute şi o expunere modestă la soare. Dacă pe lângă ierburi, preferaţi şi verdeţuri, precum salata, atunci e bine să cunoaşteţi că şi acestea pot ajunge rapid pe masa Dvs direct din răsaduri incropite acasă. Presăraţi câteva seminţe pe fundul unui recipient din plastic pe care aţi aşezat în prealabil câteva şerveţele de hârtie umezite. Aşezaţi apoi recipientele pentru plantare într-o pungă mai mare de hârtie, pe care să o adăpostiţi într-un loc întunecat. Pulverizaţi apa din când în când. Atunci când lăstarii ating câţiva centimetri, scoateţi ghivecele din punga de hartie şi mutaţi-l la lumină, dar nu în bataia directă a soarelui.

Sperăm că sfaturile vă vor fi de folos la crearea unor lădiţe cu legume la balcon sau în bucătărie.