Gard Viu Veşnic Verde

Gard Viu Veşnic Verde

 

Dacă doriţi să împrejmuiţi grădina Dvs fără a folosi gardul din lemn sau plasă metalică, atunci vă propunem o soluţie potrivită – plantaţi un gard viu. Printre arbuştii veşnic verzi, cei mai des utilizaţi pentru executarea unui gard viu sunt: tuia, ienupărul, chiparosul, ligustrumul, laurocireşul, buxusul.

Puteţi planta gardul viu veşnic verde imediat după ce v-au fost livrate plantele. Faceţi o groapă de 60-80 cm adâncime şi îmbunătăţiţi solul cu compost. Ţineţi arbuştii în apă timp de o ora înainte de plantare. Distribuiţi gardul viu în groapa făcută: aproximativ 5 plante pe 4.5 metri. Gardul va avea aproape un metru lăţime. Vârfurile rădăcinilor trebuie să fie la nivelul solului din grădină (luând în consideraţie că o parte din pământ se va scufunda). Umpleţi cu pământ şi udaţi abundent până obţineţi un aspect mlăştinos.

Întreţinerea nu este problematică. Gardul viu va solicita irigare regulată în primul an. După aceea se va uda numai în perioadele secetoase. Peste iarnă se acoperă baza tulpinilor cu compost şi îngrăşământ de grădină.

Gardul viu vesnic verde trebuie tuns de 2 ori pe an pentru a menţine forma şi pentru a împiedica întinderea nedorită. Timpul potrivit pentru tăiere este de la începutul până la mijlocul lunii iunie. Tăiaţi gardul viu mai lat şi mai des la bază, dar mai îngust şi mai rar spre vârf. Dacă preferaţi o tăiere dreapta, atunci legaţi o frânghie deasupra gardului viu pentru referinţă şi tundeţi din nou în apropierea iernii.

Un gard viu veşnic verde îşi va păstra aspectul decorativ pe toată durata anului.