Articole

Întreținerea corectă a gazonului

  • 06/03/2018
Pentru a vă putea bucura de un gazon sănătos și frumos, vă propunem să citiți câteva recomandări care vă vor ajuta să înțelegeți de ce are nevoie un gazon.

IRIGAREA

IRIGAREA este cel mai important aspect al întreținerii.

Este foarte important ca iarba să fie irigată după fiecare tundere.

Culoarea normală a gazonului este verde închis. Dacă se schimbă spre galben și firele se strâng, acesta este un semn de deshidratare. Dacă deshidratarea este gravă, gazonul este în pericol să nu își mai revină, să apară goluri mari, să se usuce în totalitate.

Gazonul va fi irigat în intervalul orelor 22.00 – 06.00, pentru a evita evaporarea inutilă în perioada caldă. Apa trebuie sa fie pe cât posibil neutră, cu Ph mediu, fără substanțe adăugate, precum clor sau în alte cuvinte cu EC-ul care să indice maxim valoarea de 1,00 mS.

Gazonul trebuie irigat zilnic în perioada martie-octombrie, atunci când nu plouă. Cantitatea necesară de apă la o irigare este în medie de 10 L/ m2/ 24 ore, în funcție de temperatură, apa din sol, etc. Controlul se va face prin verificarea stratului de pământ de la suprafața, care trebuie sa fie permanent ușor umed. Sistemele automate de irigare cu aspersoare sunt cele mai indicate.

TUNDEREA

Înălțimea la care trebuie să fie firul de iarbă este cuprinsă între 3 și 5 cm mai-octombrie, 5-8 cm în restul anului. La prima și ultima tundere din sezon, înălțimea trebuie sa fie mai mare.

Tunderea se va face numai pe vreme uscată, la viteza cea mai mare a mașinilor de tuns. Este foarte important ca lamele sa fie permanent foarte bine ascuțite, pentru că o lamă neascuțită rupe firul de iarbă, tăietura fiind neuniformă, aceasta având ca rezultat un risc ridicat de deshidratare și îmbolnăvire. Lamele se dezinfectează minim lunar.

Iarba rezultată prin taiere va trebui greblată sau aspirată, în caz contrar efectul este un risc ridicat de îmbolnăvire și putrezire.

La tunderea gazonului nu se va reduce niciodată mai mult de 1/3 din lungimea inițială!

În perioada martie-aprilie tunderea se va face minim o dată pe lună, la fel ca și în octombrie-noiembrie. În perioada mai-septembrie tunderea se va face minim o dată la 7 zile. Iarna tunderea se poate întrerupe.

TRATAMENTE

Pentru fertilizare, distribuiți in aprilie și în august granule NPK+micro elemente specifice sezonului, conform instrucțiunilor producătorului!

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor și dăunătorilor, aplicați tratament împotriva fungilor, bacteriilor și dăunătorilor, conform instrucțiunilor producătorului. Dacă au apărut aceste probleme, trebuie făcute tratamente profesionale, în cel mai scurt timp.

Pentru controlul buruienilor cu frunza lata (trifoi, pălămidă etc.) aplicați tratamente specifice când este necesar.

ALTE LUCRĂRI DE ÎNTREȚINERE

SCARIFICARE

În gazon se formează un strat din plante moarte care nu s-au descompus (datorită unei vieți microbiologice insuficiente) și care au format un strat impenetrabil, în substratul de iarbă. Acest strat reduce rezistența ierbii, scade permeabilitatea apei în sol și îi deteriorează grav aspectul.

Pentru a îndepărta stratul de plante moarte se pot folosi utilaje diferite de scarificare precum lamele rotative mobile, care nu trebuie să pătrundă mai adânc de 1 – 2 cm în sol sau dinți cu arcuri. Pentru a tăia rădăcinile laterale ale ierbii și a combate buruienile se folosesc lamele delta, care nu trebuie să pătrundă mai adânc de 7 cm în sol.

În grădini scarificarea poate fi înlocuită cu greblarea cu greble de gazon, după fiecare tuns.

Scarificarea / îndepărtarea stratului de plante moarte se face atunci, de preferat la sfârșitul primăverii sau la începutul toamnei.

AERARE LA ADÂNCIME

Aerarea la adâncime înseamnă afânarea solului la aprox. 7 cm substratul compactat, înlăturând factori care deteriorează gazonul: bălțile de apă, rezistența mecanică, lipsa de oxigen. Materialul rezultat va fi înlăturat. Metoda mărește mult permeabilitatea solului, reducând cantitatea de apă necesară și favorizează absorbția fertilizatorilor. Aerarea se face cu utilaje specifice, care perforează solul.

Pentru aerare sunt recomandate lunile martie – aprilie și septembrie – noiembrie, când iarba este bine dezvoltată, în afara perioadelor uscate.

SUPRAÎNSĂMÂNȚAREA

În zone unde gazonul s-a rărit, puteți supraînsămânța cu circa 4 semințe/ cm2, pe care să le acoperiți cu un strat fin de nisip, înainte de prima irigare, între 15 august și 15 septembrie.

Atenție: Gazonul nu rezistă pe termen lung la umbră sau neirigat.

Acest text a fost preluat de pe site-ul www.rulouridegazon.ro cu acordul autorului.